Üyelik İçin Tıklayın

Çocuklara Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuklara kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Ebeveynlere düşen görevler nelerdir? Başlangıç için ideal kitaplar hangileridir?

Haber.gen.tr 2015-06-16 15:39:31
Yorum Yaz

Çocuklar hayata başlarken kazandıkları alışkanlıkların tamamını ailelerden kazanmaktadırlar. Her doğru alışkanlıkta olduğu gibi kitap okuma alışkanlığının oluşmasında da en önemli etki aileden gelir.

Önce Siz Kitap Okumalısınız

Çocuklarınızın kitap okuma alışkanlığı kazanmasını ve bunu ömrü boyunca severek yapmasını istiyorsanız öncelikle sizler kitap okumalı ve kitap okumayı gerçekten severek yaptığınızı çocuklarınıza hissettirmelisiniz.

Kendi hayatınızda uyguladığınız ve her yönüyle tecrübe ettiğiniz bir durumu çocuklarınıza öğretmeniz her zaman daha kolay olmaktadır. Tıpkı yemek yapmayı öğrettiğiniz zamanlardaki rahatlığınız ve bilgeliğiniz gibi aynı etkide alışkanlık aşılamak için kitap okuma alışkanlığını önce sizlerin kazanması ve düzenli yapılması çok önemlidir.

Okuma Alışkanlığı Hangi Kitaplar İle Sevdirilir?

Çocuklarınızın okuma alışkanlığını küçük yaşta edinmesi ve bunun etkili olması için dikkatli incelemeler yapmanız gerekmektedir. Çocuğunuzun ilgi alanlarını, onu heyecanlandıran konuları dikkatlice takip etmelisiniz. Daha sonra bu konularda yazılmış çocuğunuzun yaşına uygun kitaplar ile günün belli saatlerinde okuma saatleri yapmalısınız. Bu okuma saatlerinde ailecek yapılacak seanslar çok daha etkili olacaktır. Hem okuma alışkanlığı kazanılacak hem de aile etkinliği sayesinde aile bağları kuvvetlenecektir.

Çocuğunuza uygun olduğunu düşündüğünüz kitapları onunla birlikte satın almaya gitmeniz de çocuğunuzun kitapçıları ve kitap alış verişini sevmesi üzerinde çok etkili olacaktır.

Kitap Okuma Alışkanlığında Diğer Faktörler

Kitap okuma alışkanlığını kazandırırken araştırma alışkanlığı ve öğrendiklerinden zevk alma hissini aşılamak için çocuklarınız ile birlikte üniversite ya da şehir kütüphanelerine gitmenizin çok ciddi etkileri olacaktır. Uzmanların araştırmalarına göre kütüphaneler her yaştan insanı okumaya teşvik eden bir yapıya sahipler. Çünkü insan psikolojisi topluluğun yaptığını ‘yapılması gereken’ diye düşünerek yapmaya büyük istek duymaya başlıyor.

Ayrıca çocuğunuzun ilgi alanına uygun olarak bir dergiyi seçmesini sağlayıp buna abone olmasına teşvik edebilirsiniz. Dergiler sayesinde yaşıtları ile dergi hakkında iletişime geçerek okuma ve araştırma alışkanlıklarını pekiştireceklerdir.

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu