Üyelik İçin Tıklayın

Çocukların Matematik Yeteneğini Geliştirecek Aktiviteler

Öğrencilerin en çok zorlandığı derslerden bir tanesi olan matematiği çocuklara nasıl öğretmeli? Daha çocukluktan bu dersi sevdirmek ve geliştirmek mümkün mü?

Haber.gen.tr 2015-06-17 14:44:18
Yorum Yaz

Çocukların Matematik Yeteneğini Geliştirecek Aktiviteler


Bebeklerin, çok erken dönemlerden itibaren öğrenebildiği, bilim adamları tarafından ispatlanmıştır. Belli bir yaşa gelmesi beklenmeden, oyun oynarken bile, belli eğitimlerin verilmesi gerektiği, uzmanlarca belirtilmektedir.

Bebeklerle Matematik

Henüz bir yaşında ve yeni konuşmaya başlayan çocukların, aynı anda iki dili birden öğrendiğine şahit olmuşunuzdur. Sonsuz gibi görünen bir öğrenme kapasitesiyle doğar bebekler. Bu kapasiteyi iyi değerlendirip, henüz bebektir anlamaz demeden, her konuşmanızı ve her hareketinizi kaydettiğini bilerek davranmalısınız. Mesela, oyuncaklarıyla oynatırken, sayı sayabilirsiniz. Bu ayıcık bir, bu top iki… gibi. O an siz öğrendiğini görmeyebilirsiniz ancak, sonraki zamanlarda, öğrendiği ortaya çıkacaktır.

Çözümü Vermeyin

Küçük problemler sorun, fakat çözümü hemen söylemek yerine, bulmasına yardımcı olun. Hatta tel çözümle yetinmeyip, başka ne olabilir gibi sorularla, ikinci veya üçüncü çözümü bulmasını sağlayın. Kaç tane bebeğin var gibi bir sorudan sonra, birlikte sayabilirsiniz. Sonra, kaç tanesi sarı saçlı diyebilirsiniz. Bu ona, sayıları, toplamayı ve küme kavramını öğretecektir.

Olumsuz Duygularınızı Yansıtmayın

Öğrenciyken, matematikten pek hoşlanmıyor olabilişiniz, ancak bunu çocuğunuzun bilmesine gerek yok. Böyle bir şeyi duyduğu anda, matematik onun gözünde, sıkıcı ve hatta korkunç bir konu haline gelebilir. Verilen bir problemi çözebildiğinde de, aşırı sevinç gösterilerinden kaçının. Çocuk için, normal ve sıradan bir şey olmalı matematik. Zor bir işi başarmış hissi yaşaması, matematiğe karşı bir merak değil, tatmin yaratmamalıdır. 

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu