Üyelik İçin Tıklayın

Dolar TL karşısında rekor kırdı

Doların geçen hafta başlayan tansiyonu artışını sürdürüyor. Sabah 2,35'in altına düşen dolar, aşamalı olarak artarak 2,41 ile TL karşısındaki en yüksek seviyesini gördü.

Haber.gen.tr 2014-12-16 16:17:43
Yorum Yaz

Siyasi şüpheler ve ruble dolar karşısındaki ani değer kaybı yeni bir rekoa yol açtı. Dün 2,3950 ile tarihi zirveye erişen dolar kuru bu sabah 2,35'in altına kadar geriledi. Fakat kur daha sonra kademeli olarak artış göstererek ilk kez 2,40 barajını geçti. Bankalararası piyasada dolar, TL karşısında 2,4140 ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Geçtiğimiz hafta dolar, TL karşısında son 11 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Euro'da, TL karşısında 3 lirayı aşarak 3,0242'ye kadar yükseldi. Doların yükselmesinde yurt içinde yaşanan siyasi endişeler ile rublede görülen sert düşüş etkili oldu. En son Gezi Parkı protestoları sonrasında dolar ve euro, TL karşısında bu seviyelere kadar yükselmişti.

Ruble'nin değer kaybetmesi üzerine Rusya sert faiz artırımına gitti ancak rubledeki değer kaybına engel olunamadı.

Merkez Bankası ilk hamleyi yaptı

Bu gelişmeler sonucunda Merkez Bankası'ndan yeni bir atak geldi. Merkez Bankası, enerji ithalatçısı KİT'lerin döviz ihtiyacının MB ve Hazine tarafından giderileceğini kamuoyuna duyurdu.

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada "Enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından doğrudan karşılanması uygun görülmüştür. Uygulama 17 Aralık 2014 tarihinden itibaren başlayacaktır" denildi.

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu