Üyelik İçin Tıklayın

En İyi 5 Yerli Film

En iyi 5 yerli film hangileridir? Yerli film seçiminde dikkat edilmesi gereken konular ve beğeneceğiniz filmlerin konuları.

Haber.gen.tr 2015-06-15 16:30:41
Yorum Yaz

Türkiye’de ilk yerli filmin 1917’de çekilmesinden bu yana yaklaşın 2097 adet yerli sinema filmi çekilmiştir. Yerli sinemanın ülkemize geldiği ilk yıllarda Çanakkale savaşları yapıldığından ve film oyuncularının da savaşa katılması ile çekimler 2 yıla yayılmıştır.

Türkiye Yerli Sineması

Sinemanın ülkemize ilk geldiği yıllarda teknolojimiz ve kaynaklarımız henüz film çekmeye yetmiyordu ancak Almanya ve Fransa’da yayınlanan filmler kurulan halka açık sinema alanlarında gösterime sunuluyordu. Sinema sanatına olan ilginin artışı ile birlikte kamera ve ekipman ithalatı yapılarak ülkemizde de 1917 yılında ‘Casus’ ve ‘Pençe’ isimli ilk yerli filmler çekilmiş oldu.

Savaş dönemlerine rastlayan bu yıllarda çekim yapmak çok zorlu olsa da tamamlanan filmler sayesinde sinema kültürü günümüze kadar ulaşabildi. O yıllardan bu yana yaklaşık 2097 adet film çekildiği düşünülüyor.

En İyi 5 Yerli Filmimiz

Türkiye’de sinemanın hızlı yükselişi ile son yıllarda yapılmış ve gişelerde izlenme rekorları kıran birçok film oldu. Filmlerin etkili sonuç almasında hem oyuncuların hem de yönetmenlerin ciddi etkisi oldu. Gişe rekorları kıran bu filmlerin ilk 5’inde ise;

  • Eğreti Gelin (Atıf Yılmaz)
  • Newyork’ta Beş Minare (Mahsun Kırmızıgül)
  • Gönül Yarası (Yavuz Turgul)
  • Eşkıya (Yavuz Turgul)
  • Güneşi Gördüm (Mahsun Kırmızıgül) yer alıyor.

Başarılı Oyuncular Filmleri Gişe Rekoruna Taşıyor

Anket sonuçlarında en çok izlenen ve en fazla etki bırakan filmlerin ilk 5’ini dolduran bu filmlerde yönetmenlerin başarısı aşikâr. Ancak senaryodaki karakterleri gerçekliğe en yakın şekliyle oynayan oyuncular biletlerin yok satmasında en büyük etken.

Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Eğreti Gelin’ filminde başrolü oynayan Nurgül YEŞİLÇAY filmde o kadar gerçekçi oynamış ki izleyenlerin büyük çoğunluğu film içinde kaybolduklarını belirtiyor.

Bununla birlikte dönemin sansasyon etkisi yaratan filmi ‘Eşkıya’ idi. Yavuz TURGUL’un yönetmenliğini yaptığı filmde başrolde Şener ŞEN ve Uğur YÜCEL yer almaktaydı. Usta oyuncuların muhteşem oyunculukları, 7’den 70’ei izleyen herkesi gözyaşlarına boğmuştu.

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu