Üyelik İçin Tıklayın

Eymir Gölü'nün doğal SİT statüsü kaldırılıyor

Ankara'da Çankaya'nın en önemli yeşil alanı arasında, ODTÜ arazisi içinde yer alan Eymir Gölü'nün SİT alanı statüsü değiştiriliyor. Bu değişiklikle Eymir Gölü çevresinde turizm işletmeciliğinin önü açılıyor.

Haber.gen.tr 2014-12-17 17:01:06
Yorum Yaz

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün hazırladığı plan değişikliğinde tartışmalı tünel ile Eymir Gölü’ne yönelik maddeler yeni tartışmaların fitilini ateşleyecek. Eymir Gölü çevresindeki bazı bölgelerin doğal SİT alanı ve sulak alan olmasına rağmen SİT derecesi azaltıldı. Böylece turizm belgeli işletmeciler gölün bir bölümünde faaliyet gösterebilecek. Bu plan daha önce 20 Mayıs 2014 tarihinde askıya alınmıştı. Askıya alınan planla ilgili bir aylık süreç içinde hiçbir itiraz gelmediğini söyleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı adıyla çıkarılması gerekirken isimsiz olarak askıya çıkarıldığı için dikkatlerden kaçtı. 60 günlük süre içinde plan hakkında dava açacağız" dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan'ın açıklamarı şu şekilde:

Eymir Gölü'nün ruhsat yetkisi bakanlıkta

"Eymir Gölü çevresini 2. Derece Doğal SİT alanına dönüştürmüşler. Bu da bölgenin tesisleşmeye açılması anlamına geliyor. Plan notlarında Eymir çevresi daha önce doğal SİT alanı olarak geçiyordu. Fakat şuanda kademeli olarak gölün bir bölümünün yapılaşmasına zemin hazırlanıyor. Buradaki en büyük problem bütün projelendirme, ruhsatlandırma yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olmasıdır. Buradan 30 tane daha plan değişikliği çıkar. Eymir’in TRT tarafındaki alanı imara açılmış olacak. Bu çok büyük bir alanı kapsıyor. Zaten burada yapılaşma başlarsa alan Oran’a kadar çıkar."

Turistik tesisler faaliyet gösterecek

"Söz konusu bölgede Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak istediği tünel yol sınırına kadar uzanıyor. 2. Derece Doğal SİT Alanı yönetmelikte şöyle geçiyor; ‘Bu alanlarda turizm, yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesislerle hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilemez.’ Yani bu alanların tamamı turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesislere açılacak anlamına geliyor bu karar. Yani Eymir Gölü’nün etrafında yapılaşmaya yol açılıyor."

ODTÜ ortadan ikiye bölünecek

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu da yaptığı açıklamada ODTÜ’yü ortadan ikiye bölecek bir tünel yol projesi olduğunu belirterek, “ODTÜ içinden bir tünel yol yapacaklar, plan değişikliği bunun önünü açıyor” diye konuştu. Bozoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eymir Gölü, doğal SİT alanı statüsündedir. Burada sorun sadece Eymir’le sınırlı değil, ODTÜ'yü de kapsamaktadır. Bilkent’te devasa bir şehir hastanesi projesi var. Bu proje dünyada hiç olmayan bir tarzla yapılsa da insanlar ulaşım problemi yaşayacak. Büyükşehir Belediyesi de karşı tarafa bir yol yapmayı amaçlıyorlar. Bunu unutturdular ama yolu mecburen yapacaklar. Bu yol da ODTÜ’den geçip, ODTÜ'yü ortadan ikiye bölünecek. Tünel çalışması olduğunu iddia ediyorlar. ODTÜ’de yoğun bir ağaçlık alan var. ODTÜ arazisinin altından tünel yapmak ağaçların suya erişimini keseceğinden mümkün değildir. Planı bu şekilde yapmış olmaları Melih Gökçek’in bayram tatilinin sonunda yaptığı operasyona benziyor. Yangından mal kaçırır gibi plan değiştiriyorlar. Ankara’nın tek sulak alanı, korunması gereken bölge Eymir ve Mogan Gölü. AOÇ’yi yok ediyorsunuz, yapılaşmaya açıyorsunuz. Üstüne gidip bir de Eymir’i yapılaşmaya açıyorsunuz. Bu alanlar yeraltı sularını besleyen önemli bir damardır. Yüzeysel yeraltı sularını olumsuz etkileyecek. Bizde plan değişikliğine itiraz davasına mutlaka müdahil olacağız.”

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu