Üyelik İçin Tıklayın

Hamilelik Döneminde Hangi Sporlar Yapılır?

Hamilelik döneminde anne adayları spor yapmalı mı? Herhangi bir zararı var mıdır?

Haber.gen.tr 2015-06-09 19:00:52
Yorum Yaz

Hamilelik döneminde spor ve egzersiz gerek hamilelik dönemi gerekse doğum için oldukça önemlidir. Hamileler için özel birçok egzersiz ve spor programı vardır. Özellikle çalışmıyor hamileliği evde geçiriyorsanız bu egzersiz programları canınız sıkılmadan kaliteli vakit geçirmenizi sağlayacaktır. Bunun yanı sıra hamilelikte ortaya çıkan birçok ağrı da hafifleyecektir.  Sporun stresi azaltan etkisi sayesinde, hormonlarınızın neden olduğu duygusal karmaşa azalacak ve sorunsuz bir hamilelik süreci geçirmeniz mümkün olacaktır.

Hamilelikte Egzersiz Yapmanın Faydaları

Hamilelik öncesinde, sırasında ve sonrasında sporla ilgilenmek anneler için oldukça faydalıdır. Sporla uğraşmak hamileliğinizde kilo kontrolü yapmanızı kolaylaştırır. Dayanıklı ve kuvvetli bir bedene sahip olursunuz. Duruş bozuklukları oluşmasını engellersiniz. Doğum esnasında daha esnek ve daha rahat olmanızı sağlar, çıkabilecek sorunları engeller. Ayrıca hamile kadınların yaklaşık %30’unda görülen hamile diyabetinin görülme riskini de azaltır.

Ay Ay Hamilelik Egzersizleri Nelerdir?

Hamileliğin ilk üç ayında hafif tempolu yürüyüşler, sırt esnetme egzersizleri yapmanız yeterli olacaktır. Bu dönemde pilates veya yogaya başlayabilirsiniz. Üçüncü ayın ardından altıncı aya kadar bisiklet binme, pilates, yoga, grup egzersizlerine katılabilirsiniz. Yürüyüş yapmayı kendinizi iyi hissettiğiniz sürece devam ettirin. Bu kilo kontrolü yapmak, temiz hava almak ve ruh sağlığınız için iyi gelecektir. 6 – 9 ay arasında karnınız tahmininizden daha hızlı büyüyecektir. Doktorunuza tanışarak yüzme, pilates veya yogadan birini tercih edebilirsiniz.

Hamilelikte Tehlikeli Sporlar

Hamilelik döneminde özellikle aylar ilerledikçe hareketleriniz kısıtlanır. Bu nedenle beden sağlığınız için spor yapmanız gerekir. Hamilelikte spor yaparken kendinizi yormamaya ve ağır hareketlerden kaçınmalısınız. Bu nedenle voleybol, basketbol gibi sürekli zıplamanız gereken sporlardan, buz hokeyi, kayak, su altı sporları, dalış gibi sporlardan uzak durmalısınız.

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu