Üyelik İçin Tıklayın

Kızlar Kaç Yaşında Adet Görmeye Başlar?

Regl dönemi ilk olarak ne zaman başlamaktadır? Ne zamana kadar başlamamışsa doktora danışmalı? Bu dönemde kızlara nasıl davranılmalı?

Haber.gen.tr 2015-06-30 13:57:59
Yorum Yaz

Adet kanaması, kız çocuklarının ergenlik dönemine girdiğinin habercisidir. 9 – 12 yaş arasında adet görmeye başlayan genç kızların yanı sıra 9 yaşından önce adet görenlerde olmaktadır. 9 – 12 yaş arasında görülen adet kanaması jinekoloji doktorları tarafından normal sayılırken, 9 yaş öncesi görülen adet kanaması erken olarak tabir edilmektedir.

Erken Yaşta Adet Görmenin Nedenleri

Erken yaşta adet görmenin birçok nedeni bulunmaktadır. Bazen erken dönemde görülen adet kanamasının nedeni rahatsızlıklardan kaynaklanmaktadır. Böbrek üstü bezlerinde, beyin ve yumurtalıklarda oluşan rahatsızlıklar erken adet görmeye yol açabilir. Bunun dışında bazı ilaçlar da erken adet görmeye sebep olabilir. Erken adet gören kızların o dönemlerde farklı sebeplerden dolayı doğum kontrol hapı veya hormon ilacı aldıkları gözlemlenmiştir.

Adet Görmenin Normal Zamanı Nedir?

Adet görme yaşı 9 – 12 arası olarak görülse de en ideal ve normal yaş 14’tür. 16 yaşından sonra görülen veya hala adet görülmemesi de önemli bir problemdir. Bunun için bir uzmana başvurmanız gerekir. 16 17 yaşından önce görülen adetlerde düzensizlik görülebilir. Bu normal sayılsa da 16 yaşlarında hala düzensiz adet görülmesi tedavi gerektiren bir konudur. Adet görme yaşını bir çok etkileyen sebep bulunmaktadır. Beslenme bozukluğu, doğuştan gelen körlük, deniz seviyesinde yaşayan genç kızlar, gelişmiş ülkeler ve kentsel bölgelerde yaşayan kızlar, bununla birlikte soğuk iklimlerde erken adet görmeyi tetiklemektedir. Bunun dışında hormonal nedenlerden dolayı da erken veya geç adet görülebilir. 

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu