Üyelik İçin Tıklayın

Maliye, Linked In hesaplarını inceliyor

Maliye, Facebook'un iş dünyası olarak bilinen sosyal ağı Linked In kullanıcılarını incelemeye aldı. Kendisini genel müdür olarak tanıtan kullanıcıların maaşları asgari ücretten gösteriliyorsa o firma Maliye'nin takibine takılıyor.

Haber.gen.tr 2014-12-21 12:32:37
Yorum Yaz

Maliye vergi inceleme yöntemini değiştirerek işin içine bilgisayar ve yazılımları soktu. İnceleme elemanları senaryo analizleri şeklinde gelen inceleme emirlerini bilgisayarın belirlediği alanlarda yapıyor. Bu gelişmeler sonucunda inceleme sayısı üç kat artış gösteriyor. Büyük firmalar artık her dönem inceleme altına alınıyor.

Maliye’nin yeni aldığı 6 bin müfettiş incelemeye önce internetten başlıyor. Google’ın hizmetlerini kullanarak şirketin verilerini analiz ediyorlar. Daha sonra profesyonel iş dünyasının buluştuğu paylaşım sitesi Linked In sosyal ağına yöneliyorlar.

Danışmanlık şirketi PwC Türkiye Vergi ve Mali Hukuk Hizmetleri Lideri Zeki Gündüz’ün mükelleflerinden birisinin başından geçen olay şöyle:

Şirket incelenirken satışlar üzerinde bir anlaşmazlık yaşanıyor. İnceleme elemanı şirketin çalışanına bir soru yöneltiyor. Şirket çalışanı ''Ben satış yapmıyorum'' diye cevaplıyor. Ancak inceleme elemanı Linked In üzerinden satış elemanı olduğunuzu yazmışsınız'' şeklinde yanıtlıyor. Sonuçta şirket çalışanı iddiaları çürütemiyor ve ceza ödemek durumda kalıyor.

LINKED IN HESAPLARI MALİYE'NİN RADARINDA

Örneğin Linked In profilinde genel müdür yazanların maaşı eğer asgari ücretten gösteriliyorsa müfettişler hemen tespit ediyorlar.

Firmalar Maliye’nin radarına takılıyor. Teknolojik gelişmeye bir başka örnek de artık çalışanlar dışında birisine düzenli ödeme yapıyorsanız mutlaka incelemeye giriyor olmanız. Yapılan teftişlerin sonucunda ağır cezalar ile yazılıyor.

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu