Üyelik İçin Tıklayın

MS (Multipl Skleroz) hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir?

Merkezi sinir sistemi hastalığı olarak bilinen MS hastalığının birçok oluşma nedeni bulunmaktadır. Diğer adı da multipl skleroz olan MS hastalığı; sigara kullanımı, obezite ve D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.

Haber.gen.tr 2015-06-07 15:18:27
Yorum Yaz

Özellikle teknolojinin de gelişmesiyle son yıllarda MS hastalığı daha iyi tanınmakta, teşhisi daha erken ve net bir şekilde konulmakta ve tedavisine de hemen başlanmaktadır. Böylece hastalık hem daha iyi tanınabiliyor hem de daha kolay kontrol altına alınabiliyor. Uyuşma, bulanık görme, dengesizlik, konuşma bozukluğu, felç, titreme, halsizlik, dikkat eksikliği gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan MS hastalığında erken teşhis ve tedavi her hastalıkta olduğu gibi burada da önemlidir. Yukarıda saydığımız nedenlerin yanında kalıtım da MS hastalığına sebep olan önemli etkenler arasında yer almaktadır. 

Sigara kullanımı bu hastalığın başlangıcına neden olan etkenlerden birisi olduğu gibi tedavi süresinde de bu süreci olumsuz etkileyen sebeplerden biridir. Özellikle teknolojinin gelişmesiyle tedavi imkânları gelişen birçok hastalığın içinde MS hastalığı da vardır. Özellikle son yıllarda kök hücre çalışmalarının ilerlemesi de MS hastalığının iyileştirilmesi yolunda önemli bir gelişme göstermesini sağlamıştır. Özellikle kalıtım ve çevre etkisini bu şekilde daha kolay bir şekilde anlayabilecek olan uzmanlar önümüzdeki 10 yıl içinde kök hücredeki gelişmelerden dolayı umutlu olduklarını söylüyorlar. MS hastalığının oluşmasında çevresel faktörlere değinen uzmanlar, özellikle yüksek oranlı yiyeceklerin MS hastalığını tetiklediğini bu konuda insanların daha çok dikkat etmelerini ve bu konuya daha çok özen göstermeleri gerektiği üzerinde durmaktadırlar.

Özellikle 20- 40 yaş arasındaki insanları etkileyen MS hastalığının hemen hemen her yaştan hastaları bulunmaktadır. Çocuklarda ve yaşlılarda da MS hastalığına rastlandığını belirten uzmanlar 7 yaşında da 70 yaşında da hastalarının bulunduğunu söylüyorlar. Bu hastalığın en çok kadınları etkilediğini vurgulayan uzmanlar kadınların erkeklerden iki kat daha fazla risk altında bulunduklarını söylüyorlar. Son yıllarda MS tedavisinde çok yol kat edildiğini söyleyen uzmanlar, koruyucu tedavilerin hızla sonuç verdiğini ve böylelikle MS hastalığının ilerlemesinin önüne geçildiğini vurgulamaktadırlar. Ayrıca MS belirtisi görüldüğü takdirde doktorlara başvurulması gerektiği üzerinde de duruyor uzmanlar. 

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu