Üyelik İçin Tıklayın

Nasıl Pazarlık Yapılır?

Pazarlık yaparak; alacağınız ürünlere daha az para ödemeniz mümkün. Peki, doğru pazarlık nasıl yapılır? Pazarlıkla fiyat ne kadar alta çekilir?

Haber.gen.tr 2015-06-18 22:02:48
Yorum Yaz

Ekonomi yapmak herkes için en önemli eylemdir. Günlük ufak alışverişler dâhil her para harcanması gereken mecrada pazarlık yapılabilmektedir. Tabii bu online alışverişlerin çoğunda geçerli olmamaktadır.

Pazarlık Yapmadan Önce

Almak istediğiniz ürün ile ilgili pazarlığa başlamadan önce o ürünün satın almaya değer olduğundan emin olmalısınız. İhtiyacını olan ürünün özelliklerini listeledikten sonra ufak bir araştırma yapmanızda fayda olacaktır. İstediğiniz özelliği taşıyan ürünlerin alternatifleri olup olmadığını belirleyip, bu alternatifler arasında da fiyat karşılaştırması yapmalısınız.

Fiyat karşılaştırmanız sonucunda hem özellik hem de fiyat konusunda almaya karar verdiğiniz ürünün satıcısı ile pazarlık yapabilirsiniz.

Pazarlık Payı Nedir?

Pazarlık payı aslında satıcıların kendilerinin yapmak istedikleri kar miktarına göre değişkenlik gösteren bir miktardır. Bir ürünün satıcı tarafından alınan fiyatı ile satılan fiyat arasındaki fark satıcının karı olmaktadır. Bu karın içinde %20 oranında düşülebilecek miktar sizin pazarlık payınız olmaktadır. Haliyle %20 kadar bir düşüş yaptığınızda hem siz daha az ödemiş olursunuz hem de satıcının hala karı vardır.

Doğru Pazarlık Nasıl Yapılır?

  • Almaya karar verdiğiniz ürünün fiyatı üzerinden %20 düşülebilecek miktarı hesapladıktan sonra satıcı ile pazarlığa başlamanızda fayda olacaktır
  • Satıcıya son fiyatının ne olacağını sorduğunuzda düşüş yapmaz ise %20’lik rakamın çıkarılmış halini siz teklif edin
  • Eğer kabul etmez diretirse gerçek bir alıcı olduğunuzun altını çizin
  • Pazarlık yaparken kendinize güvenin fakat güvenin dozunu kaçırıp sert de çıkmayın
  • Kesin alıcı olduğunuzu ispatlamak için almak istediğiniz ürünün özelliklerini sıralayın ve bu özelliklerin tamamının almak istediğiniz üründe olduğunu söyleyin. Bu şekilde satıcı sizin kesin alıcı olduğunuza inanacak ve pazarlık konusunda daha yapıcı davranacaktır
  • Tüm bunlara rağmen sizin pazarlık isteğinize dönüp bakmayan hatta saygısızca arkasını dönüp giden bir satıcı ile karşı karşıya iseniz, çıkardığınız alternatif ürün listesinden birini seçip şansınızı orada denemenizde fayda olacaktır.
Üyelerimiz ne diyor?
Naytu