Üyelik İçin Tıklayın

Öğrenci Başarısında Tekrarın Önemi

Öğrenciler sık sık çok çalışıyorum ama başarılı olamıyorum kalıbını kullanır. Nedeni genellikle tekrar yapmamaktır. Yeni konular çalışılır ve ardından soru çözmeye başlanır. Bu sırada, konunun tekrarının yapılması atlanırsa, başarının gelmesi mümkün değildir.

Haber.gen.tr 2015-06-10 12:30:22
Yorum Yaz

İnsan beyni, unutmaya fazlasıyla yatkındır. Her ne kadar çözülen sorular, kısmen tekrar anlamına geliyor olsa da tek başına yeterli olmayacaktır. Çeşitli tanımların, formüllerin ve ayrıntı olarak düşünülen bilgilerin üzerinden düzenli olarak geçirmelidir.

Tekrar Nasıl Yapılmalı?

En iyi tekrar ders çalışırken çıkarılan notlar üzerinden yapılan tekrardır. Kullanacağınız kaynaklar ne kadar iyi anlatıma sahip olursa olsun, sizin için kendi cümlelerinizden daha iyi olmayacaktır. Çalışma sırasında net ve kısa cümlelerle özet çıkarırsanız, bu notları tekrar okuyarak güzel bir tekrar yapabilirsiniz.

Detaylı tekrar yapılacağı zaman, daha önceden çözülememiş; ancak çözümleri öğrenilmiş sorular üzerinden gidilebilir. Bunun için bir soru defteri hazırlayarak, zamanında çözemediğiniz soruları çözümleriyle beraber not edebilir ya da yapıştırabilirsiniz. Bunlarla uğraşmak zor gelirse, teknolojiden yararlanıp, soruların fotoğraflarını çekmeniz de mümkün.

Günlük Tekrar Yapılması

Gün sonunda yapacağınız tekrarın ayrıntılı olmasına gerek yoktur. Çalıştığınız konuları, notlarınız üzerinde birer kez okumanız ve eğer aklınızda kalmasının zor olduğu bir bölüm varsa, küçük yapışkanlı kâğıtlara yazarak çalışma masanız veya odanızın duvarına yapıştırabilirsiniz.

Haftalık Tekrar Yapılması

Haftalık tekrarlar daha detaylı şekilde yapılmalıdır. Hafta içerisinde çalıştığınız tüm konuların tekrarı Pazar günleri yapılabilir. Hazırladığınız notları detaylı şekilde 2 defa okumanız ana tekrar için önemli. Ardından ise; her konu ile ilgili 20-25 soruluk küçük testler çözebilirsiniz. Bu testlerde tekrar sırasında gözünüzden kaçan noktalar varsa ortaya çıkacaktır. Hatalarınızın üzerinde durmanız, tekrarın verimli olması için şarttır.

Aylık Tekrar Yapılması

Aylık tekrar yaparken, günlük ve haftalık tekrarda olduğu gibi notlarınız üzerinden çalışarak başlamalısınız. Daha sonra, konuyla ilgili o zamana kadar çözemediğiniz soruları tekrar çözmeye çalışmalısınız. Eğer, bu soruları çözebiliyorsanız, kendinizi geliştirdiğiniz ve eksiklerinizi öğrendiğiniz anlamına gelir. Eğer hala bu soruları çözemiyorsanız, bir noktada yanlış yapıyorsunuzdur. Yapılamayan soruların tekrarlanma sıklığını arttırmanız ve çalışmalarınız sırasında yeterince verip alıp almadığınızı gözlemlemelisiniz.

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu