Üyelik İçin Tıklayın

Regl Dönemindeki Şiddetli Ağrıların Nedenleri

Kadınların en zorlu dönemi olan regl döneminde yaşanan ağrılar neden olur? Bu ağrıları yaşamak normal midir?

Haber.gen.tr 2015-06-09 03:02:22
Yorum Yaz

Dismenore adı verilen regl dönemindeki ağrılar, periyotların, çekilmez dönemler olmasına sebep olabilir.  Kramplar şeklinde gelen bu ağrılar, rahim bölgesinde bulunan uterusun hareketlerine sebep olan, prostaglandin yüzünden olur. Bu ağrılar için, rahim hareketleri ve aşırı çalışan hormonlar nedeniyle oluyor denebilir.

Her ne kadar kadınlar için oldukça zorlu bir dönem olsa da, unutulmamalı ki doğurganlığın ana nedenidir. Anne olmak isteyen her kadın bu dönemi yaşar ve yaşamadığı takdirde, hamile kalması mümkün değildir. Bu nedenle, bir kâbus dönemi olarak görmek yerine, mucize olarak düşünülebilir.

Regl Nedir?

Kadınlarda; ergenlik ile başlayıp, menopoz ile son bulan, 21-35 gün arasında bir periyot şeklinde yaşanan, rahimde yaşanan ve üreme ile ilgili olan yumurtlama sürecinin ifade eden, 4-7 gün sürebilen vajinal kanamadır. Göğüslerde şişlik, koku hassasiyeti, sinirlilik gibi belirtileri vardır.

Regl Dönemi Ağrıları İçin Ne Yapılmalı?

  • Bu ağrıların normal olduğu kabul edilmeli ve yeşil çay, papatya çayı, melisa çayı gibi bitki çayları ile sakinleşmeye çalışılmalı. Göbeğin alt kısmını, bastırmadan, yavaş ve yuvarlak hareketlerle ovmak, iyi hissettirebilir.
  • Dayanılmaz düzeye ulaştıysa ağrı, doktora danışarak, ağrı kesici ilaç alınabilir.
  • Bu periyodun düzenli olması gerektiğinden, mümkünse bir takvime işaretlenerek, takip edilmesi iyi olur. Periyotlardaki aksamalar veya aşırı ağrılar durumunda doktora başvurulmalıdır. Ciddi bir problem olduğuna işaret ediyor olabilir.   

Regl Dönemi Ağrıları İçin Ne Yapılmamalı?

  • Çok rahatsız edici olan bu ağrıları dindirmek için, doktora danışmadan, ağrı kesici veya aspirin alınmamalı. Bu, reglin şiddetini olumsuz etkileyebilir ve olmaması gereken sonuçlar doğurabilir.
  • Ağrıyı azalttığı düşünülen, sıcak su veya sıcak havlu koyma gibi şeyler yapılmamalı. Dışarıdan yapılan sıcak etki, damarların normalden fazla genişlemesine sebep olarak, kanamanın artmasına sebep olabilir.

 

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu