Üyelik İçin Tıklayın

Suriye'den Kaçan Göçmenler Ölümle Yanyana

Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye'de ki Suriye'li göçmen sayısını açıklamış. Buna göre Türkiye'de 2 milyon 733 bin 784 kişi bulunmakta. Müslüman bir ülke olarak üzerimize düşeni yapıyoruz sanırım.

Haber.gen.tr 2016-04-11 22:07:09
Yorum Yaz

Savaştan kaçan bir sürü masum insan hepsinin derdi hayatta kalmak bir lokma ekmek. Kucak açtık hepsine. Gelsinler tabi yaşamak herkesin hakkı başımızın üstüne. Bizim ülkemize de bu yakışırdı zaten. Yalnız biz her şeyde olduğu gibi bu misafirperverliği de birazcık abarttık sanırım. Yine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre geçici barınma merkezlerin de kalan Suriye'li göçmenlerin sayısı 282 bin 815'miş. O zaman şunu sormadan edemiyorum geriye kalan 2 milyon 450 bin 969 kişi nerede? Maalesef bunun cevabı: Her yerde. Tüm şehirlerdeler. Çalışıyorlar çünkü açlar. Peki yine sormadan edemeyeceğim nerede çalışıyorlar? Kurumsal olmayan tüm sektörlerde. İşverenlerin önceliği artık Suriye'li göçmenler. Çünkü sigorta yapılmıyor ve daha az maaşa çalışıyorlar. Buda ülkemiz de ki işsizlik oranlarını maalesef yükseltmekte. Fakat bu kimsenin pek de umurunda değil. Şimdi biz bu insanlara vicdani yönden kucak açtık ve dinimizin gerektirdiği gibi ev sahipliği yaptık. Peki o zaman niye hala sokaklarımızda çıplak ayakla dilenen çocuklar görüyoruz? Ev kiraları neden bu kadar arttı? Madem iş yerleri onları tercih ediyor sigortasız ve az maaşa çalıştırıyor buna neden göz yumuluyor? Geçici de olsa barınma yerleri yapıldı ama bu insanlar neden kaçıyor? Ege Denizi neden kana bulandı? Sorulması gereken daha birçok soru var aslında. Fakat cevap alamıyoruz. Ülkemizin sorunları bitmiyor. Suriyeli göçmenler unutuldu. Bizden biri oldular. Hatta bazı yerler de sanki bölge onlarınmış da sen onların bölgesine girmiş gibi hissediyorsun.

İnsanlar uzaklaştı birbirinden halkta kızgınlıkla vicdan duygusu birbirine karışmış durumda. Bazen kızıp "Ne geldi bunlar ya gitsinler artık, devlet aldı bunları sürsünler." diyoruz . Sonra vicdanımız " Tamam da nereye gitsinler." diyor. Bir yandan harcanan paraları duyunca  "Demek ki ülkenin parası vardı o zaman ben niye her şeye bu kadar vergi ödedim, aldığım maaş niye bu kadar azdı?" diyorsun bir yandan da "O başka, bu başka." diyorsun kendinle bile çelişir hale düşüyorsun.

Aslın da Suriye'li ler de kendi aralarında ayrılıyorlar. Kiminin birikimi varmış bununla beraber küçükte olsa dükkan sahibi olmuşlar. Kendi yağın da kavrulmaya çalışan insanlar. İşleri bizim halkımıza göre daha kolay aslın da vergi yok, alması gereken belgeler yok, denetim yok. Kendi başlarına uğraşıyorlar. Nüfus kalabalık bir evde en az 7-8 kişi yine de yetmiyor kazanılanlar. Etraftan bir destek istiyorlar. Kızsa da bizim insanımız yine de el uzatırız düşene.

Siyasi liderlerimiz çıkıp "Diğer ülkeler Suriye'li göçmenleri almadı bakın biz aldık bu kadar destek olduk." demek yerine o masum insanlara sunulan barınma yerlerinin şartlarını biraz daha iyileştirse, gerekirse bunla ilgili bir banka hesabi açıp yardım kampanyaları düzenlese, her sokağımız da her çalışma ortamında bu kadar önümüze çıkmasalar daha düzenli bir yaşantımız olmaz mı?

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu