Üyelik İçin Tıklayın

TEOG tercihleri ve yerleştirmeleri nasıl yapılacak?

8 yıllık ilköğretim eğitimlerini tamamlayan öğrenciler, lisede gideceği okulun belirlenmesi sürecinde Teog tercihleri yapılmaktadır. Tercih ve yerleştirme döneminde, öğrencilerin bireysel ilgi alanları ve kişilikleri göze alınmalıdır. Öğretmen ve veliler, öğrencilere fikir vererek yanlarında olsalar da, son seçimin öğrencilere bırakılması oldukça önemlidir.

Haber.gen.tr 2015-06-08 09:56:59
Yorum Yaz

Pek çok öğrencinin lise seçiminde, puanı yüksek olan okullar öne yazılmaktadır. Bunun yerine, öğrencilerin ilerleyen dönemlerde yapmak istedikleri meslek ya da alan göz önünde bulundurulursa, öğrencinin lise hayatı çok daha başarılı geçecektir.

Teog Tercihleri Nasıl Yapılmaktadır?

Teog tercihleri yapılmaya başlamadan önce, özel lisede okuyacak ya da yurt dışında eğitim alan öğrencilerin belirlenmesi yapılmaktadır. Bu işlem, tahmini kontenjanların belirlenmesi adına yapılmaktadır. Tercih öncesinde internet üzerinden açılan formda, özel okula kayıt olduğunu belirtmeniz gerekmektedir. Eğer bu bildirimi ve tercihlerinizi yapmazsanız, sistem sizi otomatik olarak bir liseye yerleştirecektir.

Tercihler sırasında 25 adet seçim yapma şansınız vardır. Seçimlerin, puan sıralamasına göre yapmanız önemli bir ayrıntı. Puanı düşük olan okulu üst sıraya yazarsanız, altına yazacağınız yüksek puanlı tercih boş bir tercih olacaktır. Bu nedenle de, sıralamalarınız konusunda hassas davranmalısınız.

Teog Yerleştirmeleri Nasıl Yapılmaktadır?

Teog yerleştirmeleri sırasında, adayların özel durumları göz önüne alınarak, gerekli görüldüğü takdirde öncelik verilmektedir. Bu yerleştirmelerin ardında ise; 3 sene boyunca girdikleri sınavların kat sayıları alınarak ortaya çıkan puana göre bir yerleştirme yapılmaktadır.

Teog Sonucuna Göre Yerleşemeyen Öğrenciler Ne Yapacak?

İlk yerleştirmelerin ardından, kimi öğrenciler yerleştikleri liselere kayıt yaptırmamaktadır. Boş kalan kontenjanların tekrar değerlendirilmesi için ise; yaptığı tercihlere göre yerleşememiş öğrenciler arasında sıralama yapılacak. Bu yerleştirme öncesinde ise; öğrencilerin 5 okul tercihi daha yapması gerekiyor. Daha önce başka liselere yerleştirilmiş olan kişilerin tekrar tercih yapma imkânı bulunmamaktadır.

Özel Okullar Burslu Öğrencileri Teog Sınavına Göre Alacak

Geçtiğimiz yıllarda dershane ve okullar burslu öğrencileri belirlemek adına kendi sınavlarını yapmakta ve dereceye giren öğrencileri ücretsiz ya da indirimli olarak kayıt ediyordu. Teog sistemiyle, bu sistem değişmiş olup yerleştirme puanları sıralandığında ilk %5’e giren öğrencilerin burslu olarak okutulması mümkün olacak. 

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu