Üyelik İçin Tıklayın

Tırnaklardaki Beyaz Çizgiler Neden Oluşur?

Tırnaklarda olan beyaz çizgilerin nedeni nedir? Sağlık için zararı var mıdır? Tedavisi için neler yapılabilir?

Haber.gen.tr 2015-06-14 13:44:41
Yorum Yaz

Lökoniki isimli bu çizgiler, vücuttaki bulunması gereken minerallerin eksikliğinden, çoğunlukla çinko yetersizliğinden oluşur.  Çinko depoları boşalan vücut, tırnaklara, ihtiyacı olan çinkoyu gönderemediğinde, tırnak görüntüsünde bozulmalar şeklinde sinyal vermeye başlar.Eğer tırnaklarınızda beyaz çizgiler gördüyseniz ve herhangi bir darbeden dolayı olmadığını biliyorsanız, tırnak uzadığı halde bu çizgiler yok olmuyorsa, çoğalıyorsa, lökonikiden bahsedilebilir.  

Çinko İhtiva Eden Besinler

  • Protein kaynaklı, kırmızı et, yumurta, balık gibi yiyeceklerin yeterli düzeyde tüketilmesi gerekir. Brokoli, fasulye ve bezelye gibi yeşil sebzeler de ihmal edilmemelidir. Ara öğünlerde tüketilecek fındık, ceviz gibi yağlı tohumlarda, çinko eksikliğinin giderilmesi için faydalı olacaktır. 
  • Aşırı siyah çay tüketimi, vücudun ihtiyacı olan çinkonun emilimini azaltabileceğinden, kontrollü olarak içmekte, azaltmakta fayda vardır.

Diğer Sebep Olabilecek Nedenler

Genel olarak vücudun ihtiyacı olan çinkoya sahip olmaması neden olsa da; kalsiyum eksikliği, kansızlık ve demir eksikliği, eksik keratin de sebep olabilir. Bir süredir devam edilen bir ilaç varsa, yan etkilerine dikkatli bakılmalı, çünkü beyaz çizgilerin sorumlusu bu ilaç olabilir.    

Tırnaklardaki Beyaz Çizgilere Karşı Ne Yapılmalı?

Bu çizgiler, kozmetik bir eksiklik gibi görülmemeli, öneriler doğrultusunda tüketilen yiyecekler ile düzelmemesi ve uzun süre kalması, artması durumunda ciddiye alınmalı.

Beslenme şeklinizi, bu sorunu çözemeye yönelik şekilde düzenledikten sonra, yaklaşık bir ay kadar gözlemleyerek, geçip geçmediğine bakınız. Sorun devam ediyorsa, mutlaka bir uzmana başvurularak, asıl nedeninin öğrenilmesi ve gereken tedavinin yapılması gerekir.

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu