Üyelik İçin Tıklayın

Alkollü Sürücüler Teknolojiden Kaçamayacak

Alkol, pek çok trafik kazasına yol açan ve ölümlere yol açan bir tehlikedir. Artık teknoloji sayesinde alkol kontrolleri daha kolay olacak.

Haber.gen.tr 2015-06-20 18:02:32
Yorum Yaz

Alkollü sürücüler sadece kendi can sağlıklarını değil tüm trafiği tehlikeye sokuyorlar. Alkollü sürücülerin kullandıkları araçların yaptıkları kazalar neredeyse her gün ana haber bültenlerinde izlenmektedir. Hem sağlık açısından tehlikeli olan alkol kişinin refleks kontrolünü hissizleştirerek kişinin kurallara uygun araba kullanmasını engelliyor. Tüm yasaklara rağmen alkollüyken direksiyon başına geçen sürücüler, trafikteki diğer sürücülerin korkulu rüyası. Yasaklar caydırıcı olmayınca alınan tedbirler yetersiz kalıyor ve başka önleme yolları aranıyor.

Artık Alkol Kontrolünden Kaçış Yok

Her alanda kullanılan teknolojinin, alkollü araçları da tarihe karıştırmak için kullanılması bekleniyor. Amerika'da görülen yeni bir sistem ile alkollü sürücülerin trafiğe çıkmasının engellenmesi amaçlanıyor. Amerika Ulusal Trafik Güvenliği İdaresi DADSS ismini verdiği ve alkollü sürücülere yönelik bir sistem üzerinde çalışıyor. Üstünde çalışılan sistemde yasal alkol sınırının üzerinde alkol tüketen kişilerin, otomobili hareket ettirememesi isteniyor. Üzerinde yapılan araştırmalarda geliştirilen teknoloji hem nefes hem de kandan kişinin alkollü olup olmadığının algılanması hedefleniyor. Direksiyon üzerine yerleştirilecek olan bir algılama sistemi ile sürücünün şoför koltuğuna oturduğunda nefesinden alkollü olup olmadığının algılanması için çalışılıyor. Geliştirilen teknoloji ile sadece şoförün nefesini algılayarak, şoför alkol limitinin aşılıp aşılmadığını ölçerek aracının otomatik olarak kendini kilitlemesi ve alkollü kişinin aracı hareket ettirememesi planlanıyor. DADSS sisteminin sadece otomobillerde değil bütün motorlu taşıtlarda kullanılması hedefleniyor. Ticari gelişmelerinden sonra DADSS sistemi güvenlik paketi olarak satın alınabilecek.

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu