Üyelik İçin Tıklayın

H Sınıfı Ehliyet Ve Araç Alımı Hakkında

H sınıfı ehliyet, hasta ve engelli vatandaşların kullanabilmeleri için özel olarak dizayn edilmiş olan araçları kullanmaya yönelik olarak verilen ehliyetlerdir.

Haber.gen.tr 2016-11-28 11:07:41
Yorum Yaz

H Sınıfı ehliyet sahiplerinin araç alım ve satımlarında bir takım avantajları olur. Bu avantajlardan yararlanıp H Sınıfı ehliyet alabilmeleri için öncelikle rapor almaları gerekmektedir. H Sınıfı ehliyet raporu için kamu hastanelerine başvurabilirsiniz ya da özel hastane olup da H Sınıfı ehliyet raporu vermeye yetkili hastaneler vardır. Bu hastanelerden birine başvurarak raporu alabilirsiniz. Aile hekimlikleri ve toplum sağlık merkezleri de bu raporu verme konusunda yetkilidirler.

H Sınıfı Ehliyet Almak için Gerekli Olan Belgeler

  • Güncel bir sağlık raporu alınmalı. Bu raporda, H Sınıfı Ehliyet alabilir yazmalı.
  • Savcılıktan alacağınız bir adet sabıka kaydı.
  • En az ilkokul mezunu olduğunuzu gösteren bir diploma örneği.
  • 8 tane son halinizle çekilmiş fotoğrafınız.
  • İkametgah bilgileriniz.

Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra H sınıfı ehliyet almaya hak kazanırsanız, sizin kullanacağınız araç da ehliyetinize uygun olmak zorundadır. Elden kumandalı ve otomatik vitesli araçları kullanabilirsiniz. Aracın tam olarak dizaynında belirleyici olan tek etmen, aldığınız sağlık raporunda ki bilgiler olacaktır. Buna örnek verecek olursak; işitme sorunu olan bir engelli vatandaşımız, ticari araçlarında dışında kalan tüm araçları kullanabilirler. Diğer araçlardan kasıt B Sınıfı sürücü belgesi ile kullanılmaya müsait olan tüm araçlardır.

H Sınıfı sürücü belgesine sahip olan kişilerin en büyük avantajları ÖTV'siz araç kullanabilme şansına sahip olmalarıdır. Engelli vatandaşlarımızın toplum hayatında ki konumlarını güçlendirmek ve sosyal hayata bağlamak amaçlı olarak, devletimizin onlara özel sunduğu kolaylıklardan bir tanesi de ÖTV'siz ve KDV'si çok düşük araç alma imkanıdır. Hiçbir ehliyet grubunda uygulanmayan, sadece H Sınıfı sürücü belgesinde uygulanan sıfır ÖTV ve düşük KDV ile engelli vatandaşlarımız rahatlıkla, küçük bütçelerle güzel arabalara binme şansına sahip olmuşlardır.

H Sınıfı sürücü belgesi almak için öncelikle sağlık raporu çıkartılır. Bu raporu alan engelli vatandaşımız, engel durumuna uygun olan aracı çok uygun bütçelere satın alabilir. 

Üyelerimiz ne diyor?
Misafir 2018-09-13 17:46:45

İş kazasında özürlü kanunundan yararlanılabilirmi

Misafir 2018-09-13 17:45:50

Ben Mehmet kocaelideyim 2004 yılında ağır bir iş kazası geçirdim ölümden döndüm ve iki bacaklarımda ve sol kolumda pilatinler va 7 kere operasyon geçirdim. Üniverste%15devlettede%20 rapor aldım sağ ayakta toptan çok parçalı kırık olduğu için topuktan ve ayak bileğinden hareketsizlik var donuk yapay topuktan diyebiliriz ayakta aksama var. Sorum bende H sınıfı ehliyet alabilirmiyim. Özürlü aracı almak istiyorum

Naytu