Üyelik İçin Tıklayın

Hamzaçebi: Hedef Osmanlıca değil Arapça

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Osmanlıca açıklamaları üzerine yaptığı eleştiride asıl hedefin Arap alfabesinin Türkiye'de yaygınlaştırmasına çalışıldığını ifade etti.

Haber.gen.tr 2014-12-13 09:26:59
Yorum Yaz

Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Din Şurası'nda, "Osmanlıca öğrenilecek, öğretilecek" diye adeta emir verdiğini söyledi.

Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakan ve hükümet lideri olmadığını, bu konuların da yetki alanında olmadığı için emir kipiyle değil, hukuka uygun olarak görüşünüzü ifade etmesi gerektiğini söyledi.

Hamzaçebi, Başbakan Davutoğlu'nun, "Ne var, Osmanlıca seçmeli ders olarak okutulsun" şeklinde beyanda bulunduğunu söyleyerek, Osmanlıca'nın ancak seçmeli ders olarak okutulabileceğini, zorlamanın yanlış olduğunu yineledi.

Erdoğan'ın amacının bu dersi zorunlu kılmak olduğunu ileri süren Hamzaçebi, "Asıl hedefi gelecekte öyle ya da böyle Türkiye'yi Latin harflerini terk etmeye mecbur bırakıp, Arap alfabesine geçişi sağlamaktır. Anayasanın buna müsade etmediğini bildikleri için şimdi Atatürk'ü Hülagü'ye benzeterek, bunu ifade etmeye çalışıyorlar. Biz Osmanlı diyince medreselerinde felsefe ve mantık dersleri okutan Osmanlı padişahlarını anlıyoruz. 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'na ilk üniversiteyi, Sayıştay'ı, matbaayı getiren Osmanlı padişahlarını anlıyoruz. Bütün bunlara karşı çıkan anlayışı anlamıyoruz. Onlar, bu modernleşme hareketlerini anlamıyor. Erdoğan, Davutoğlu ikilisi bunları anlamıyor. Onların amacı başka" dedi.

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu