Üyelik İçin Tıklayın

Hükümet Karşıtı Muhalifler Yeşil Bölgeye Baskın Yaptı!

Irak'ın Başkenti Bağdat'ta hükümet karşıtı protestocular güvenlik güçleri tarafından çok sıkı korunan Yeşil Bölge'ye girmeyi başardı.

Haber.gen.tr 2016-05-21 17:36:27
Yorum Yaz

Yeşil Bölge'ye giren protestoculara güvenlik güçlerinin müdahalesi çok sert oldu. Eylemcilere karşı göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi kullanıldı. Eylemcilerin birçoğunun Şii din adamı Mukteda Sadr'ın taraftarı olduğu öğrenilirken, eylemin en büyük nedeni olarak “hükümetin yolsuzlukla mücadele kapsamında yetersiz kalması” olarak gösterildi. Öte yandan eylemin gerçekleştirilmesinde önemli bir faktör de “petrol gelirleri azalırken ihtiyaç duyulan reformların yapılmaması ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele de mesafe alamamak” olarak gösteriliyor.

Eylemcilerin içeresindeki bazı kişiler Başbakanlık Ofisine saldırmaya çalışmasının ardından yetkililer tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Devlet Televizyonu'ndan yapılan açıklamada sokağa çıkma yasağının ikinci bir emre kadar devam edeceği bildirildi.

Yapılmayan Reformlar ve Güvenlik Zafiyeti

Ülkenin batısı ve kuzeyindeki bazı bölgelerde denetimini sürdüren IŞİD son dönemde düzenlenen bir çok saldırı sonrasında ölen bir çok kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. Eylemciler hükümetin reformları yapmakta geciktiklerini ve bunun sonuçlarına katlanmak istemediklerini hızlıca reformların hazırlanması ve hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyor. Stratejik öneme sahip olan Yeşil Bölge Parlamentoya, önemli kamu binalarına ve birçok devletin büyükelçiliğine ev sahipliği yapıyor. Bu sebepten Hükümet tarafından çok iyi şekilde korunuyor.

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu