Üyelik İçin Tıklayın

İspanya'da ekonomik kriz Siestayı vurdu

Siesta, öğle aralarında yapılan küçük şekerlemeler olarak bilinen bir İspanyol geleneğidir. Yaz mevsiminde sıcaklığın 45 dereceyi gördüğü ülkede uygulanan öğleden sonrası uykusu öğle saatlerinde dik açıyla gelen güneş ışınlarından korunmak ve rehaveti önlemek amacıyla ortaya çıkmıştır.

Haber.gen.tr 2016-04-08 14:18:24
Yorum Yaz

Genelde işsiz ve dolayısıyla maddi durumu parlak olmayan vatandaşların sıcaklıklardan korunması amaçlı ortaya çıkmış olsa da çalışan kesim dâhil tüm toplumun bu geleneği benimsemesiyle günümüzde günde 3 saatlik bir uyku molasına dönüşmüş ve İspanyolların vazgeçilmez üçlüsü arasında yerini almıştır: Siesta(öğle uykusu), Fiesta (tatil, eğlence), Tabaco (tütün)

İspanya’da siesta geleneğinin ortaya çıkmasında ülkenin ekonomisinin o dönemlerde ziraate dayanması destekleyici olmuştur. Ancak günümüzde İspanya da üretim değil tüketim toplumu olma tuzağına düşmüş ülkelerden biri haline gelmiştir ve ekonomi artık hizmet sektörüne dayanmaktadır.

Ülkede gittikçe şiddetlenen ekonomik krize rağmen siestadan ötürü şirketlerin ve hatta mağazaların 14.00 ya da 15.00’den sonra verdikleri 3 saatlik siesta molaları en sonunda hükümetin gözüne battı ve yılların siesta geleneğinin tahtı sallanmaya başladı!

İspanya başbakanı Mariano Rajoy, siesta uygulamasını kaldırmayı ve böylece mesai bitiş saatini 18.00’e çekerek ekonomiyi canlandırmayı hedeflediklerini açıkladı. Şu anki duruma bakacak olursak ülkedeki her 4 kişiden biri işsiz. Euro bölgesinde hâkim borç krizi halkın umutlarını tüketmiş durumda. Ülkede sürekli protesto gösterileri düzenleniyor ve hükümete olan düşmanlık günden güne artıyor. 2010 yılında başlayan ekonomik krizin yanında ülkede süregelen siyasi istikrarsızlık da cabası! Tüm bu tetikleyici etkenlerin bir araya gelmesi hükümeti harekete geçirme konusunda etkili oldu ve hükümet siestanın kaldırılması ile ilgili yasa tasarısı hazırlıklarına başladı. Uygulamanın hayata geçmesi durumunda 3 saatlik uyku molaları yerini 1 saatlik mini atıştırmalıklara bırakacak ve çalışanlar 18.00’de mesailerini bitirip evlerinin yolunu tutabilecek. Ülke açısından değerlendirecek olursak İspanya da diğer Avrupa ülkeleri ile aynı saatlerde çalışıyor olacak ve böylece eşzamanlılık sağlanacak. İspanya Avrupa’nın en batısında yer almasına rağmen 71 yıldır Yunanistan ile aynı saat dilimini kullanıyor. Yeni yasa tasarısı sayesinde hükümet Greenwich uygulamasına geçerek zamanı yakalamayı hedefliyor. Ayrıca mağazaların haftalık çalışma izni de 72 saatten 90 saate çıkarılarak yeni sistem desteklenecek. Mağazalara Pazar günü çalışma hakkı verilecek. Resmi bayramlarda çalışma izni 8 günden 10 güne çıkarılacak ve sınırlı olan indirim günleri tüm yıl serbest olacak. Böylece hem ülkeye daha fazla turist çekilecek hem de gelen turistlerin daha fazla alışveriş yapmaları sağlanacak.

Bir yanda şampiyonaları düzenlenen ve İspanyolların ata sporu olarak benimsedikleri siesta geleneği diğer yanda sağcı hükümet ve ekonomik kriz derken İspanya dikkatleri üzerine çekmeyi başardı ve dünya basınında yerini aldı. Bakalım hükümetin yeni uygulamaları halk tarafından benimsenecek ve İspanyollar yılların tatlı uykusuna elveda diyecek mi!

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu