Üyelik İçin Tıklayın

Lisans ve Ön Lisans Mezunları Lise Kpss’ye Girebilir Mi?

Ülkemizde, kişilerin ilgili üniversiteleri bitirmeleri yeterli olmayıp, iş sahibi olmak oldukça zordur. Çeşitli kamu kurumlarının personel olmak için Kpss’ye girmek gerekmektedir.

Haber.gen.tr 2015-06-08 15:08:10
Yorum Yaz

Her ne kadar kişileri zorlayan bir sınav olsa da, kamu personeli olmanın, garantili bir iş olarak görüldüğünden dolayı rağbet büyüktür. Bu sınav ise; tek bir kısımda olmayıp, lise, ön lisans ve lisans mezunları için ayrı ayrı düzenlenmektedir.

Lisans Mezunuyum Ön lisans Kpss’den Tercih Yapabilir Miyim?

Lisans mezunu öğrencilerin, yalnızca kendileri için yapılan Kpss sınavından tercih yapmaları gerekmektedir. Bu nedenle, üniversite tercihleriniz öncesinde iyi düşünmeniz şart. Eğer, lise mezunu olarak, memur olmak istiyor ya da ön lisans okuyarak, teknik kadrolara atanmak istiyorsanız, üniversitelerin 4 yıllık bölümleri için tercih yapmamanız gerekmektedir. Aksi takdirde herhangi bir geri dönüşü olmayacaktır.

Lisans Mezunları Neden Ön lisans Kpss’den Tercih Yapamıyor?

Ön lisans mezunu olarak Kpss’ye girenlerin sayısı, lisans mezunlarının yaklaşık 5-6 katını buluyor. Durum böyleyken, lisans mezunlarının da ön lisans olarak tercih yapabilmeleri, ön lisans mezunlarının atanma şansını oldukça azaltacaktır. Üstelik lisans mezunlarının puanları daha yüksek olduğu için 4 yıllık bölümleri tercih edileceği düşünülürse, ön lisans Kpss’den atananların büyük bir kısmının aslında lisans mezunu olacağı yadsınamayacak bir gerçektir.

Ön lisans Mezunuyum Lise Kpss’den Tercih Yapabilir Miyim?

2014 yılına kadar ön lisans mezunlarının lise Kpss’den atanmaları mümkün değildi. Ancak 2013 yılında, sağlık lisesinden mezun olan bir öğrencinin ön lisans okumasının ardından lise seviyesinden yapılan Kpss’de başarılı olması; fakat atanamaması üzerine öğrenci dava açmıştır. Davanın konusu, verilen ünvanın alınması ve bu nedenle de atanmanın gerçekleştirilememiş olması üzerindeydi. Kişi haklı bulunmuş ve atanmıştır. Ardından geçen 2 yıllık dönemde ise; Danıştay çeşitli çalışmalar yapmış ve 2014 yılında yasada değişikliğe gitmiştir.

2014 yılında yapılan değişikliğe göre, artık liselerin teknik alanları, sağlık ve yardımcı sağlık bölümlerinden mezun olup, ardından ön lisanslarını tamamlamış olan kişiler de, lise Kpss üzerinden atanabileceklerdir. Durum, yalnızca bu bölümler için geçerli olup, herhangi bir düz ya da Anadolu lisesinden mezunsanız, üniversite mezunu olduğunuz an itibariyle lise düzeyi Kpss’den aranma imkânınız yok olacaktır.

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu