Üyelik İçin Tıklayın

Vatikan Papa'nın soykırım ifadesinde geri adım attı

Papa Francesco'nun 1915 olayları anısına düzenlediği ayinde "soykırım" sözcüğünü kullanmasının ardından Türkiye-Vatikan ilişkilerinde yaşanan gerilimde Vatikan'dan ilk resmi açıklama geldi.

Haber.gen.tr 2015-04-15 17:42:58
Yorum Yaz

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Papalık Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, bugün Vatikan'da düzenlenen bir brifingin ardından bu konudaki soruları da yanıtladı. Lombardi, Papa'nın "soykırım" sözcüğünü kullanmasının, Vatikan'ın bu konuda yeni bir pozisyon aldığı anlamına gelmediğini vurguladı ve şöyle konuştu:

"Papa, geçmişte 2. Jean Paul ve Karekin tarafından imzalanmış olan ortak deklarasyona atıfta bulundu ve 'soykırım' sözcüğünü bu alıntı bağlamında kullandı. Yani aslında bu sözcüğün kullanımı konusunda bir devamlılık gösterdi. Ayrıca 'genel olarak geçen yüzyılın ilk soykırımı olarak kabul edilen' ifadelerini kullandı. Türk ve Ermeni halkları arasında diyalog kurulması yönündeki olumlu temennisini de iletti."

Lombardi, Papa'nın sadece Ermenilerin başına gelenlerden bahsetmediğini, geçen yüzyılda yaşanan ve halen yaşanmakta olan olayları da anarak tüm bunları "tarihi bir bağlama oturttuğunu" belirtti. Vatikan Basın Sözcüsü, geçmişte yaşananları dikkate almak suretiyle, daha iyi bir gelecek yaratmak için uygun şekilde davranılabileceğini de vurguladı.

Bu açıdan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihçilerden oluşan bir karma komisyon kurulması önerisini olumlu bulduğunu söyleyen Lombardi, "Erdoğan'ın geçen akşam tarihçilerden oluşan bir karma komisyon kurulması önerisini enteresan buldum. Geçen pazar günkü ayinin bu konuyu düşünmek için yeni ve güçlü bir itici güç sağladığına inanıyorum. Bu pozisyon memnuniyet verici" dedi.

Sözcü, Türkiye'den gelen reaksiyonları "dikkate aldıklarını" da söylerken polemiğe girmek istemediklerini belirtti. Türk siyasetçilerden gelen eleştirilerin sert tonu, ve Erdoğan'ın "Sayın Papa'yı da bu tür yanlışlara herhalde bir daha düşmez diye kınıyorum ve uyarmak istiyorum" şeklindeki sözleriyle ilgili bir soruya ise yanıt vermekten kaçındı.

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu