Üyelik İçin Tıklayın

Mutlaka Okunması Gereken 5 Kitap

Kitap okumayı seven kişilerin kitaplığında bulunması gereken 5 kitap ve bu kitapların konularını inceliyoruz.

Haber.gen.tr 2015-06-11 17:16:51
Yorum Yaz

Yoğun hayatların içinde dünya dertlerinden sıyrılıp başka dünyalara açılan kapılardır kitaplar. Bazıları için uyumadan önce yarım saat, bazıları içinse gün içinde bulunan her fırsatta açılır kitaplar ile yeni kapılar.

En Çok Okunan Kitaplar

Araştırmalar sonucunda ulaşılan sonuçlara göre Türkiye’ de en çok okunan ve tavsiye edilen kitaplar arasında 5 kitap bulunuyor. Tür olarak ortak noktaları olmasa da farklı edebi kulvarlarda ama okuyanların akıllarına kazınan bu kitaplar;

  • Nutuk
  • Şeker Portakalı
  • Suç ve Ceza
  • Kürk Mantolu Madonna
  • Sefiller şeklindedir.

Herkesin Okuması Gereken Kitaplar

Okuyanların tekrar okuduğu, en çok satılan ve en çok tavsiye edilen bu kitaplar kısaca şu konuları işlemektedir;

  1. Nutuk; hepimizin de bildiği üzere Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, liderimiz Atatürk’ün Nutuk’udur. Bu kitap hakkında hangi etki bıraktığını söylemekten ziyade her Türk’ ün tarihi ve geleceği hakkında rehber niteliğinde olduğu söylenmelidir.
  2. Şeker Portakalı; Jose Mauro de Vasconcelos tarafından yazılmış bir kitaptır. Kitapta 5 yaşındaki Zeze karakterinin hayata karşı duruşu, her şeye rağmen umudunu asla yitirmeyişi konu alınmıştır. Çocuk kitabı olması niteliğinden ötürü birçok kişinin çocuk yaşlarda okuduğu Şeker Portakalı, okudukça o yıllara götüren ve Zeze’nin mücadelesinden ders çıkarılan bir kitaptır.
  3. Suç ve Ceza; dünya edebiyat klasikleri arasında baş sıralarda yer almaktadır. Öfkenin, vicdanın ve mücadelenin işlendiği bir kitaptır. Dostoyevski’ nin kült haline gelmiş bu kitabı hem edebi açıdan hem de hayat algısı açısından okuyanlara çok şey öğreten başucu kitaplarındandır.
  4. Kürk Mantolu Madonna; Türkiye’ de satış rekorları kıran, okuyanın tekrar tekrar okuyarak hiç bıkmadığı bir Türk edebiyatı klasiğidir. Kitabın yazarı Sabahattin Ali’ nin dili özgün ve iz bırakan türdendir. Didaktik bir özelliği olmasa da Sabahattin Ali bu kitabı ile okuyanlara kendi duygularında yolculuğa çıkmayı ve kendini keşfetmenin önemini öğretir.
  5. Sefiller; tıpkı Suç ve Ceza gibi dünya klasikleri arasında baş sıralarda yer alır. Yazarı Victor Hugo’ dur. Fransa’ da yaşanmış kötü bir dönemin işlendiği, Fransa’ dan da izler taşıyan ve adeta o zamanın Fransa sokaklarında gezintiye çıkaran dram konulu bir kitaptır. Sefiller, edebiyat dünyasının kült haline gelmiş nadide klasiklerindendir.

Kütüphanelerin Demirbaşı

En çok okunan ve mutlaka okunması gereken kitapların başında gelen bu 5 kitap hakkında; edebiyat eleştirmenleri de her bireysel kütüphanenin demirbaşı olması gerektiğini söylemiştir.

Üyelerimiz ne diyor?
Naytu